Multi europeni din statele sudice ale zonei euro isi muta capitalurile spre nord de teama pierderii, pe fondul crizei, a economisirilor realizate, scrie cotidianul german Der Spiegel, intr-o analiza care vizeaza transferul de fonduri din statele care se confrunta cu probleme ale finantelor publice. Migratia capitalurilor face mai dificila misiunea bancilor din interiorul tarii, insa expertii spun ca nu exista masuri legale prin care sa se stopeze acest lucru. Orice actiune va veni probabil prea tarziu, spun acestia, si poate periclita proiectul european.
Un caz a dominat peisajul din Grecia timp de o saptamana. Un parlamentar grec a fost suspectat ca ar fi a scos in afara tarii 1 milion de euro, suma pe care a depus-o intr-un cont strain, in luna mai a anului trecut. Chiar daca aceasta miscare a fost legala, multi cetateni greci s-au simtit tradati, intr-o perioada in care ei sunt supusi la masuri dure de austeritate. Marti, misterul a fost rezolvat. Presedintele parlamentului grec, Filippos Petsalnikos, a facut public numele "vinovatului", acesta fiind Isidoros Kouvelos, sotul fostului ministru de externe, Dora Bakoyannis, si un magnat in domeniul transporturilor maritime. "Activitatile sotul meu sunt inregistrate si declarate", a spus Bakogiannis, la un post de televiziune grec.
Viitorul nesigur al monedei unice - una dintre cauzele fenomenului
Totusi, incidentul pune in lumina un trend care creste ingrijorarea pentru Grecia si pentru multe alte state din sudul Europei. Viitorul nesigur al monedei unice europene face ca un numar tot mai mare de persoane sa caute sa isi mute economiile spre locuri mai sigure. Vinerea trecuta, ministrul de finante din Grecia, Evangelos Venizelos, a anuntat ca, incepand cu 2009, in jur de 65 de miliarde de euro au fost scosi din conturile grecesti, iar aproximativ 16 miliarde de euro au fost mutati in conturi straine.
Mai mult de o treime dintre acesti bani au fost mutati in Marea Britanie, in timp ce 10% au migrat spre Elvetia.
In Londra, cererea pentru proprietatile de lux a crescut, odata cu transferurile facute de persoanele din statele indatorate puternic si care erau in cautarea unui loc sigur pentru a-si plasa activele detinute. Firmele mari din sectorul imobiliar au raportat, intre ianuarie si octombrie 2011, venituri de 406 de milioane de euro din vanzarea de case si apartamente, iar cumparatorii proveneau din Grecia si Italia. In total, cresterea vanzarilor de locuinte de lux a fost de 11 procente.
De asemenea, managerii financiari din Elvetia au raportat un flux constant de bani care a intrat in tara din Italia, conform Wall Street Journal. Italienii bogati, spune cotidianul, achizitioneaza franci elvetieni sau aur, existand si o cerere crescuta pentru seifuri. Si persoanele bogate din Portugalia isi retrag banii din propria tara.
Grecia, campioana iesirilor de capital
Insa, nicaieri iesirile de capitaluri nu se produc la aceeasi dimensiune ca in Grecia. Conform cifrelor publicate luni de catre Banca Centrala Europeana, depozitele din bancile grecesti au scazut cu 17 procente anul trecut. Alte state aflate in criza au avut acelasi declin al depozitelor, insa la o mai mica intensitate. In Irlanda, depozitele au scazut cu 6 procente, in timp ce in Spania reducerea a fost de 3% si in Italia de 2%. Prin comparatie, in aceeasi perioada depozitele din Germania au crescut cu 3 procente, iar in Franta majorarea a fost de 10%.
Migratia capitalurilor din statele cu datorii publice mari din zona euro nu este doar o problema pentru ministrii de finante. Aceasta creaza dificultati si pentru bancile din aceste tari, pentru ca o reducere a depozitelor duce la o scadere a banilor disponibili pentru creditarea companiilor si a consumatorilor.
Dupa ce bancile straine au stopat in mare parte fluxurile de bani spre bancile din state precum Grecia si Portugalia, acestea din urma au fost fortate sa obtina lichiditati de la bancile centrale, un fenomen cunoscut sub numele de TARGET2.
Analistul Commerzbank, Lutz Karpowitz, a aratat ca migratia capitalurilor din Grecia a debutat la inceputul anului 2010, aproape in acelasi timp cu aprobarea primului pachet de salvare destinat statului elen. Migratia fluxurilor din Portugalia a inceput la putin timp dupa acest moment, o data cu teama investitorilor ca si aceasta tara va urma sa ceara ajutor extern.
Cresterea ingrijorarilor cu privire la Italia si Spania au inceput sa fie semnificative pentru migratia capitalurilor din aceste state de la mijlocul anului 2011. Este o tendinta care a continuat pana la sfarsitul anului, in ciuda sumelor mari de lichiditati pe care BCE le-a acordat bancilor europene - un pas pe care BCE l-a repetat si miercuri, cand a injectat 529,5 miliarde de euro.
Insa, in ciuda primei injectii de lichiditate, deficitele in Italia si Spania au crescut la aproape 40 de miliarde de euro in fiecare stat. Iesirea fluxurilor de capital arata ca investitorii nu cred ca pachetele de ajutor financiar vor avea efectul dorit, mentioneaza Karpowitz.
Libera circulatie a capitalurilor, garantata de Uniunea Europeana
Este extrem de dificila stoparea acestui trend de iesire a capitalurilor. Statele au o mai mare influenta atunci cand vine vorba de bani care au fost mutati pentru a evita plata taxelor. Grecia, de exemplu, a inghetat recent trei conturi din Elvetia care apartineau unui om de afaceri grec. Insa, ministrul de finante, Venizelos, a afirmat ca este extrem de dificil sa diferentiezi transferurile legale de cele ilegale.
Multe dintre capitaluri par sa implice economisiri care au fost deja taxate conform legii si apartin persoanelor care doar incearca sa isi protejeze banii daca tara decide sau va fi fortata sa iasa din zona euro. Daca acest lucru se va intampla, economisirile vor fi automat schimbate in moneda noua a tarii, iar ei vor pierde semnificativ din valoarea detinuta.
"Oamenii bogati greci si italieni si-au investit bani in afara granitelor de o perioada lunga de timp", a spus expertul bancar Martin Faust, de la Frankfurt School of Finance and Management. Multe state din periferia sudica a zonei euro au o istorie a instabilitatii financiare, care face populatia sa fie mai precauta.
Impunerea unor interdictii generale privind mutarea banilor in strainatate din partea unor state care sa restrictioneze transferul este greu de realizat.
"Un asemenea pas poate veni prea tarziu. Criza datoriilor suverane dureaza de mult timp - a punctat Faust - iar multi dintre oamenii bogati si-au mutat deja capitalurile. In plus, un asemenea control va fi greu de implementat si limiteaza comertul din interiorul zonei euro.
"Ar fi greu de determinat care euro sunt 'migratori' si care euro sunt pentru comert."
Exista si un argument mai puternic impotriva restrictiilor, pentru ca libera circulatie a capitalurilor este una din cele patru libertati garantate de catre piata interna europeana - iar restrictionarea acesteia poate pune in pericol intreaga uniune politica.
joi, 1 martie 2012
Banii europenilor din sudul Europei migreaza catre siguranta din Elvetia si Marea Britanie - analiza Der Spiegel
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu