Vanzarea companiei Cupru Min catre Roman Copper a esuat, deoarece firma canadiana a refuzat sa depuna intr-un cont bancar o garantie pentru investitiile de mediu si sa achite in maxim o luna pretul pentru actiuni.
Ministrul Economiei, Lucian Bode, a anuntat, la finalul negocierilor, ca partea romana a cerut firmei canadiene sa constituie un depozit colateral de 32,27 milioane euro pentru a garanta astfel realizarea investitiilor de mediu, sa plateasca suma pentru actiuni, de 200,7 milioane euro, in termen de 30 zile de la obtinerea avizului Consiliului Concurentei si autorizatiei integrate de mediu-ambele fiind conditii suspensive in contract.
Citeste si: Comoara din subteran, de 75 de ori mai mare decat pretul Cupru Min. Detaliile ciudate ale vanzarii
De asemenea, partea romana a cerut publicarea imediata a contactului de privatizare.
Pentru incheierea tranzactiei, era necesara emiterea avizul Consiliului Concurentei intr-un termen de pana la 90 de zile de la incheierea contractului.
"Roman Copper nu a aderat la aceste conditii. Ministerul Economiei va analiza situatia creata si suntem pregatiti sa reluam privatizarea", a spus Bode.
Contractul de privatizare trebuia incheiat pana vineri, 6 aprilie, ora 24.00.
Citeste si: Oficialii romani se ascund in spatele tacerii. 60% din rezervele de cupru, vandute in mod suspect
Anterior surse apropiate negocierilor au declarat pentru MEDIAFAX ca discutiile pentru vanzarea Cupru Min se prelungesc deoarece statul insista ca investitorul sa deschida un cont escrow in suma de mai multe zeci de milioane euro,
pentru a se asigura ca investitiile de mediu vor fi realizate, o alta conditie la care partea romana nu renunta fiind publicarea contractului.
Vineri seara, premierul Mihai Razvan Ungureanu afirma ca spera ca negocierile sa se incheie "cu bine", mentionand in acelasi timp ca "statul are clauze la care nu va renunta cu niciun chip".
Privatizarea companiei Cupru Min, care detine exploatarea Rosia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale Romaniei, a fost caracterizata recent de catre premierul Ungureanu drept efectul credibilitatii Guvernului si al "febrei unei frenezii economice".
Discutiile pentru incheierea contractului au inceput joi seara si au continuat pe tot parcursul zilei de vineri.
"Ne-am dorit aceasta privatizare, dar in conditiile in care statul roman nu isi poate impune clauzele pe care le doreste in favoarea sa, nu putem vorbi de un esec al acestei privatizari. Nu mai vrem ca in Romania contractele sa aiba clauze secrete, toate aceste contracte trebuie sa fie publice si vazute de toti romanii. Ne dorim sa protejam interesele romanilor, iar privatizarea sa se faca in interesul romanilor", a spus Bode.
Seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Florin Vladan, a afirmat ca modul in care avocatii Roman Copper au negociat contractul de privatizare a fost "putin neprofesionist".
"Modul in care avocatii Roman Copper au negociat a fost putin neprofesionist, nu se poate sa negociezi unele clauze, sa le accepti, iar dupa aceea sa te reintorci", a spus Vladan.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu