marți, 12 iunie 2012

De ce merita sa investesti intr-un sistem audio

Dintre toate tipurile de electronice pe care le poti avea in casa, poate un sistem audio nu e, la prima vedere, o prioritate. Te gandesti ca poate e mai oportun sa investesti in bunuri legate de bucatarie sau baie, iar calitatea care iti poate fi adusa de anumite sisteme audio performante nu ti se pare un atuu esential al casei tale. De fapt, un sistem audio foarte bun (sau macar decent) e chiar foarte important pentru o existenta confortabila. Sunetul e o parte foarte importanta a relaxarii de zi cu zi, mai ales dupa o zi ocupata si stresanta la locul de munca. Ce poate fi mai relaxant decat sa asculti o arie preferata ori o compilatie de piese lounge si chill, intins in pat, alaturi de un pahar de vin si de cineva apropiat?

 

Aceasta stare de relaxare nu poate fi totusi atinsa fara un amplificator si niste boxe audio de calitate. Sistemele mai simple, de tip 2.0, produse de companii indoielnice sau cele care incearca sa imite stilul si numele unor producatori consacrati, nu pot livra o calitate reala a sunetului, pentru simplul motiv ca arhitectura si calitatea materialelor care o compun nu sunt capabile sa redea fidel piesele pe care le asculti. Aceste sisteme modeste au limite foarte joase cand vine vorba de fidelitatea sunetului si a raportului volum-claritate; cu alte cuvinte, segmentele audio se vor auzi destul de prost, iar pe masura ce dai volumul mai tare, calitatea va fi din ce in ce mai proasta.

 

Cand vine vorba de sunet de calitate, trebuie sa fii dispus sa investesti poate ceva mai mult, dar rezultate cu siguranta vor aparea. Daca in alte domenii, mai pot aparea minuni de genul “produs ieftin-calitate extra”, cand vine vorba de difuzoare si alte componente ale sistemelor de sunet, realitatea e una foarte simpla: atat tehnologia, cat si componentele si manopera necesare pentru a realiza aceste sisteme sunt foarte scumpe, asadar si pretul de raft al acestor sisteme s-ar putea sa fie mai mare, dar rezultate se vor vedea (mai bine spus auzi) imediat: de indata ce vei da drumul unei piese sau unui film, vei sesiza calitatea foarte buna a sunetului, iar sistemele audio bune au o durata de viata foarte lunga si se preteaza uzului intens, deci pot fi folosite si in baruri, cluburi sau restaurante.

 

Dintre brandurile aflate pe piata, sunt cateva care si-au dovedit, de-a lungul timpul, calitatea si fiabilitatea. De exemplu, e aproape sigur ca vei face o afacere foarte buna daca vei investi intr-un amplificator Yamaha, aceste produse fiind de zeci de ani preferatele profesionistilor in domeniu, performantele lor in sectorul consumatorilor casnici fiind de asemenea de evidentiat. Yamaha are o traditie deosebita in ceea ce priveste calitatea sunetului, fiind si un renumit producator de instrumente muzicale, “inarmand” cu chitari electrice, acustice si sisteme de percutie cateva dintre cele mai importante trupe de pop sau rock din istorie. O alta marca de echipament audio care merita atentia (si o investitie pe masura) e Bose, o companie germana care s-a specializat in imbinarea calitatii audio cu un design de lux.

 

De obicei, produsele Bose sunt adresate unui public cunoscator si cu dare de mana, dar de fapt preturile sunt accesibile si consumatorilor medii. O pereche de boxe bose vor imbunatati simtitor calitatea experientei tale audio, dar vor adauga si o nota de lux apartamentului tau, aducandu-l la acelasi nivel (macar sonic) cu stilul de viata al celor 'bogati si faimosi'.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu