miercuri, 28 martie 2012

Cat de transparenta si oportuna este finantarea bisericilor din bani publici? Cercetatorul Iuliana Conovici discuta online cu cititorii, joi, de la ora 12:30

In perioada de criza, guvernul si primariile gasesc resurse suplimentare pentru construirea sau renovarea de biserici. Banii provin din fonduri de rezerva sau din exercitiul bugetar curent si se inscriu in ordinul a milioane de euro. Iuliana Conovici discuta online cu cititorii HotNews.ro, joi, de la ora 12:30, despre cum sunt alocati acesti bani, pe ce criterii si despre relatia dintre politicieni si biserica in ani electorali.

Carte de vizita Iuliana Conovici

    Este autoarea cartii "Ortodoxia în România postcomunistă. ReconstrucÅ£ia unei identităţi".
    Este autoarea capitolului "Biserica Ortodoxă Română în postcomunism: între stat ÅŸi societatea civilă” in cartea "Religia în democraÅ£ie. O dilemă a modernităţii".
    Este cercetator la Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Stiinte Politice.
    A publicat numeroase articole in publicatii romanesti si internationale.
    Este doctor in Stiinte Politice (Magna cum laudae)
 

Nota redactiei:

- Puneti intrebari prin intermediul formularului de comentarii de la finele acestui articol.

- Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.


Context

In Germania, finantarea cultelor se face pe baza de impozit voluntar. Statul german joaca rol de intermediar si percepe si un comision de colectare a fondurilor de 3,5%. In Franta sau Olanda statul nu aloca niciun fel de subventii cultelor religioase si nu plateste salarii clerului. In Romania, cultele sunt subventionate de la bugetul de stat.

    In 1990, statul roman aloca 4 milioane de dolari pentru Culte.
    Pana in 1996, aceasta suma s-a triplat. Guvernul Vacaroiu aloca in an electoral 12 milioane de dolari.
    Guvernul Isarescu aloca patru ani mai tarziu (2000) 25 de milioane de dolari din bugetul statului.
    In 2004, guvernul Nastase subventiona bisericile cu 32 de milioane de dolari.
    In 2010, in perioada guvernului Boc, Cultele beneficiau de 126 de milioane de dolari.
    La bugetul pe 2012 au fost depuse inainte de adoptare 8668 de amendamente. Din acestea, 1600 (20%) se refereau la acordarea de fonduri pentru biserici.
    In 2012, contributia pentru sprijinirea BOR in strainatate a crescut cu 26% (ajungand la 11 milioane RON)
    In ultimii 20 de ani au fost construite 4000 de biserici cu sprijin de la guvern. In medie inseamna finalizarea unei constructii la fiecare doua zile.
    In Romania existau, in 2010, 18.300 de biserici, 4.700 de scoli generale si 425 de spitale.

    Consiliul General al Municipiului Bucuresti va aloca 2,5 milioane Euro pentru constructia Catedralei Neamului.
    Guvernul a decis recent alocarea sumei de 1,4 milioane de lei pentru consolidarea, restaurarea si reamenajarea Bisericii Ortodoxe Romane de la Bruxelles.
    Daca in anul 2000, 74% dintre romani erau de parere ca Biserica Ortodoxa trebuie finantata din bani publici, in iunie 2011, doar 54% mai erau de acord, partial sau total, cu aceasta modalitate de finantare. (Sursa: Raport Soros)
    In septembrie 2011 a fost propus un proiect de modificare a modului in care sunt finantate cultele la initiativa unei asociatii care promoveaza valorile umanismului secular. Modelul propus era cel german.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu