marți, 6 martie 2012

Raspunderea accidentelor auto

Exista mai multe tipuri de raspundere in cazul unui accident de masina: raspunderea publica, raspunderea proprietarului si raspunderea pentru fapta altuia.

Pentru a judeca o vina in cazul unui accident diferite state ale lumii folosesc una din cele trei tipuri de raspundere enumerate mai sus. Unele state considera de exemplu ca fiecare conducator auto este responsabil pentru pierderile sale, totusi acest lucrur nu poate fi relevant atunci cand sunt implicate pierderi materiale sau de vieti omenesti.

In accidente raspunderea este impartita in doi factori. Unul se numeste “daune efective” si se bazeaza pe valoarea reala sau pe masina celeilalte persoane, obiecte, cheltuielile medicale sau pierderi de venituri daca este cazul si se stabilesc atunci cand se fac cercetari penale .

Al doilea este “daune morale” care in realitate se rezuma la conceptul de durere si suferinta si care reprezinta in realitate o treime din totalitatea daunelor. Unele state au aprobat in ultimul timp noi standarde care permit judecatorilor sa efectueze o cercetare penala accident auto, in conformitate cu cerinta de acoperire a responsabilitatii financiare, legea trebuie sa traga la raspundere public pe cel ce a infaptuit accidentul. Limitele de acoperire sunt fixate in functie de fiecare persoana vatamata corporal, precum si pentru daune de proprietate. Un conducator auto are optiunea de a respinge verdictul procesului in scris.

Acordarea daunelor morale va avea loc dupa acelasi procedeu. Atunci cand un proprietar de masina permite unei persoane alternative sa ii conduca masina, majoritatea autoritatilor invinuiesc si proprietarul deoarece acesta este partajat la raspundere in urma unui accident de care debitorul este responsabil. In aceste cazuri I se aduce si o vina proprietarului pentru ca a lasat neglijent masina unei alte persoane.

Totusi raspunderea publica a proprietarului in acest caz este limitata deoarece el nu a condus efectiv masina iar asigurarile rca il exonereaza pe acesta de multe invinuiri care i se pot aduce mai ales legate de starea tehnica a masinii. Pe de alta parte in acest caz debitorul este putin probabil sa fie asigurat.

Astfel raspunderea proprietarului se opreste numai la faptul ca dat voie unei terte persoane sa ii foloseasca masina, sau si-a dat in mod deliberat acordul sa ii fie folosita masina. Exista si posibilitatea in care masina proprietarului este furata, si atunci acesta este din nou exonerat de orice responsabilitate doar daca este gasita la locul faptei si cheia autoturismului si se dovedeste ca masina a fost pornita cu ajutorul cheii proprietarul poate fi judecat apoi pentru neglijenta de a-si lasa cheile masinii in locuri de unde pot fi luate cu usurinta si este judecat astfel pentru neglijenta.

Astfel la un accident auto se pot oferi daune rca numai in momentul in care se afla fiecare de ce anume este vinovat, si in ce masura isi poate dovedi sau nu vina si cat isi poate sustine cauza. Nu uitati sa aveti grija de autoturismele dvs si sa va tineti cheile intr-un loc unde nu va pot fi foarte usor instrainate de persoane care nu par a fi de incredere deoarece puteti fi implicat intr-un proces fara sa doriti asta.


daune, daune asigurari

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu