vineri, 16 martie 2012

Norvegia, tot mai aproape de o bula imobiliara, pe fondul deciziilor bancii centrale de a reduce rata dobanzii care sa descurajeze aprecierea monedei nationale

Norvegia este tot mai aproape de o bula imobiliara, pe masura ce strategia bancii centrale de a reduce ratele dobanzii, prin care sa slabeasca moneda nationala, a dus la cresterea cererii de credite si a valorilor proprietatilor imobiliare, relateaza Bloomberg.

La o zi dupa ce autoritatea de reglementare a pietei financiare a spus ca supraincalzirea pietei imobiliare reprezinta cea mai mare amenintare interna datorata faptului ca toti creditorii pariaza pe mentinerea unor dobanzi reduse, guvernatorul bancii centrale Oeystein Olsen a demonstrat pe 14 martie, prin reducerea ratei dobanzii de referinta cu 0,25%, ca nu va permite o apreciere a coroanei norvegiene.

Prin aceasta decizie a bancii centrale, rata dobanzii-cheie a ajuns la 1,5%. Este posibil ca tara sa fie deja intr-o bula imobiliara, conform lui Robert Shiller, co-fondatorul indicelui preturilor caselor S&P/Case-Shiller, care a previzionat criza creditelor ipotecare din SUA. Decidentii de politici ar trebui sa "inceapa sa se ingrijoreze acum", a mentionat Shiller intr-un interviu acordat in luna ianuarie, in Copenhaga.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) din Norvegia a transmis in aceasta saptamana bancilor sa isi constituie fonduri "tampon" pentru a pregati posibila crestere a pierderilor, pe masura ce ratele practicate de banca centrala vor continua sa alimenteze dezechilibrele pietei creditelor.

Unele supraevaluari de pe piata locuintelor "este una dintre grijile pe care le avem, insa trebuie sa echilibram evolutiile diferite", a declarat Olsen, miercuri, la Oslo. Banca "este constienta atunci cand stabileste ratele dobanzii de impactul asupra preturilor locuintelor", totusi nu exista un semn al unei bule "in sensul clasic", a adaugat acesta.

Intre timp, piata interbancara din Norvegia a raspuns la avertismente. Diferenta dintre rata dobanzii interbancara oferita la trei luni si rata dobanzii de referinta la depozite a crescut la 83 de puncte de baza joi, comparativ cu media care a fost inregistrata in ultimul, de 48 de puncte de baza. Norvegia, cel de-al saptelea cel mai mare exportator de petrol din lume, a fost ferita de criza datoriilor suverane din Europa.

Guvernul nu are nicio datorie neta si a inregistrat cel mai mare surplus bugetar dintre statele cu rating suveran AAA, multumita unui fond suveran de 600 de miliarde de euro. In plus, rata somajului a scazut la 2,7% in luna februarie, cea mai scazuta din Europa, a anuntat guvernul pe 1 martie. Norvegia, la fel ca Elvetia, nu este membru al Uniunii Europene.

Economia continentala a tarii, fara contributiile aduse de petrol, gaze naturale si pescuit, este asteptata sa creasca cu 3,25% in acest an, a transmis miercuri banca centrala. Comparativ, Comisia Europeana a estimat pe 23 februarie o contractie de 0,3% pentru intreaga zona euro in 2012. Economia Norvegiei a atras investitorii in piata valutara, ceea ce a condus coroana norvegiana la cel mai ridicat nivel din ultimii noua ani si a limitat astfel capacitatea bancii centrale de a creste ratele dobanzii.

O alta Elvetie?

"Nu exista nicio indoiala ca a avut loc o intarire semnificativa a coroanei. Acesta este un element important in determinarea ratei dobanzii de politica monetara. Noi nu suntem precum francul elvetian", a afirmat Olsen. Moneda s-a apreciat cu 0,1% fata de euro la ora 12:08 p.m. in Oslo, ajungand la 7,5529 coroane pentru un euro. Fata de dolar a fost o schimbare mica, cursul ajungand la 5,7779.

Miercuri, ziua in care rata dobanzii a fost redusa, coroana norvegiana s-a prabusit, pierzand 1,7% fata de euro si 2,2% in raport cu dolarul. Olsen acorda o mai mare atentie monedei nationale de cand Banca Nationala a Elvetiei a stopat avantul speculatorilor de pe piata valutara legand francul elvetian de euro. Aceasta decizie a facut ca investitorii care se tem de criza datoriilor din Europa sa fuga spre piete alternative.

"Sa speram ca Norvegia nu va fi o alta Elvetie. O reducere a ratei dobanzii arata: 'Suntem in alerta'. Ei spera ca valoarea simbolica este de ajuns", a declarat John Hydeskov, analist sef la Danske Bank A/S din Londra.

Fata de situatia excelenta a finantelor publice, presiunea datoriei sectorului privat a continuat sa creasca. Banca centrala estimeaza ca in acest an datoria gospodariilor va ajunge la 204% din venitul disponibil. Acesta este cel mai ridicat nivel din 1988, de cand banca a inceput sa contabilizeze datele. In anii '80, chiar inainte de colapsul pietei locuintelor care a determinat o scadere in medie de 40% a preturilor caselor din Norvegia, ponderea datoriei private a fost de aproape 150%, a mentionat Morten Baltzersen, director general al FSA, intr-un interviu publicat luna trecuta.

Preturile caselor, care in termeni anuali nu au mai scazut din 2008, s-au majorat luna trecuta cu o rata record de 7%, conform Asociatiei Brokerilor Imobiliare. Datele bancii centrale arata si faptul ca valoarea proprietatilor a crescut in raport cu veniturile disponibile cu o rata aproape dubla.

Shiller, care este de asemenea si profesor de economie la Universitatea Yale, avertizeaza asupra preturilor proprietatilor din Norvegia, spunand ca acestea "au crescut mai mult chiar decat cele din SUA".

ASF a transmis unele instructiuni catre banci, cerandu-le acestora sa nu mai ofere imprumuturi care depasesc mai mult de 85% din valoarea proprietatii. Cea mai mare banca din Norvegia, DND ASA, a comunicat prin purtatorul sau de cuvant ca "va aplica cu siguranta noile instructiuni".

Pe de alta parte, brokerii imobiliari se plang de faptul ca ei nu pot satisface apetitul pentru case al clientilor. "Nu sunt suficiente locuinte pentru a satisface cererea", a declarat Rune Bertelsen, manageri de vanzari la Eiendomsmegler1 din Stavanger - de pe coasta de sud-vest a Norvegiei. Acesta a estimat ca preturile vor mai creste cu 6% pana in decembrie.

Conform Privatmegleren, companie de imobiliare tot din Stavanger, 95% din casele pentru vanzare sunt achizitionate intre o saptamana si o luna dupa ce sunt puse pe piata.

"Este cu adevarat 'fierbinte', este o piata buna. Acest lucru se va mentine pentru o perioada lunga de timp. Oamenii doresc sa cumpere o casa, nu doresc sa inchirieze. Este o investitie buna", a afirmat Janne Mette Bergesen, manager de vanzari la Privamegleren.

ASF din Norvegia nu aproba insa acest lucru, spunand ca in aceasta saptamana preturile locuintelor pot cobori "semnificativ" odata ce piata isi schimba sensul, iar acest lucru va avea efecte substantiale asupra intregii economii.

In vecinatatea Norvegiei, in Danemarca, unde bula imobiliara s-a spart in anul 2007, economia inca are dificultati in a-si reveni dupa caderea sistemului bancar care a urmat prabusirii sectorului imobiliar.

Terje Bach, manager de vanzari la Privatmegleren in Bergen, a afirmat ca detinatorii de case norvegieni pot tolera probabil un declin al preturilor de cel mult 6 procente. Unii proprietari chiar simt deja o 'bula'.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu